Η πόλη

Πρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι είναι η πόλη της Σκιάθου, η οποία απλώνεται από την παραλία ως τους γύρω λόφους και είναι ο κύριος τόπος κατοικίας των ντόπιων και το κέντρο όλων των υπηρεσιών.

Το λιμάνι της χωρίζεται στα δύο από την πανέμορφη μικρή χερσόνησο του Μπούρτζι. Η πόλη σφύζει από ζωντάνια όλο το καλοκαίρι και προσφέρει στον επισκέπτη της πλήθος επιλογών σε φαγητό, ψυχαγωγία, διαμονή και ότι άλλο χρειαστεί. Προσφέρεται για βόλτες στα στενά της, για ψώνια αλλά και για την έντονη νυχτερινή ζωή της.
Επίσης αποτελεί αφετηρία για τις περισσότερες εξορμήσεις στις παραλίες του νησιού αφού από το λιμάνι της ξεκινούν όλα τα καραβάκια που εκτελούν καθημερινά πολλά δρομολόγια.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με γνωστότερη το «Όνειρο στο κύμα» (από το ομώνυμο διήγημα του Παπαδιαμάντη) τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στις 18 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του Αγίου Φλώρου στο νησάκι Τσουγκριά.

Αξιόλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου με το όνομα «Ημέρες Βιολιού», σε ανάμνηση της βύθισης του ηρωικού υποβρυχίου «Κατσώνης» κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Screen Shot 2015-05-07 at 11.06.57 π.μ.

Χερσόνησος Μπούρτζι

Στη Σκιάθο υπάρχουν δυο λιμάνια, το εμπορικό και το παλιό, τα οποία χωρίζονται από τη Χερσόνησος (Νησάκι) του Μπούρτζι. Το 1207 τα αδέλφια Γκύζη κατέβαλαν το νησί και έχτισαν το μικρό ενετικό φρούριο, Μπούρτζι. Το Μπούρτζι, ήταν αναποτελεσματικό για την προστασία του πληθυσμού και στα μέσα του 14ου αιώνα μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα στο Κάστρο.

Το 1660 καταστράφηκε από το διάσημο Βενετό ναύαρχο Μοροσίνι (ο οποίος βομβάρδισε επίσης και τον Παρθενώνα). Σήμερα μπορείτε να δείτε τα χαλάσματα του κάστρου και το σημείο που ήταν χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η δεξαμενή του κάστρου.

Μετά την απελευθέρωση από τους τούρκους, στο Μπούρτζι λειτούργησε το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο του νησιού, ενώ το 1906 στο κέντρο της χερσονήσου χτίστηκε δημοτικό σχολείο, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, το οποίο σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο όπου δίνονται κάθε καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις.

Τέλος, μέσα στο Μπούρτζι λειτουργεί και δημοτικό καφενείο, στο οποίο οργανώνονται ξεχωριστές βραδιές, που συμβαδίζουν αρμονικά με το ύφος και την ατμόσφαιρα της μικρής καταπράσινης χερσονήσου.

bourtzi

 

Νησάκι Τσουγκριάς

Τσουγκριάς είναι το μικρό νησάκι που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Σκιάθου και το οποίο δεν κατοικείται. Κάθε μέρα ξεκινούν καραβάκια που θα σας μεταφέρουν στην παραλία του.

Η εικόνα που θα αντικρύσετε μοιάζει εξωτική αφού θυμίζει απάτητο, παρθένο νησί. Η θάλασσα είναι αμμώδης σε αρκετά μεγάλο πλάτος, χαρίζοντας έτσι στα νερά της ένα κατάλευκο χρώμα.

Screen Shot 2015-05-07 at 11.07.52 π.μ.

 

Κάστρο

Το Μπούρτζι, ήταν αναποτελεσματικό για την προστασία του πληθυσμού από τις επιθέσεις των πειρατών και έτσι στα μέσα του 14ου αιώνα μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα στο Κάστρο. Το Κάστρο ήταν υπό Βυζαντινή διοίκηση μέχρι το 1453, έπειτα πέρασε στα χέρια των Βενετών (μέχρι το 1538) και κατέληξε υπό Τουρκική κατοχή μέχρι την επανάσταση του 1821.

Το Κάστρο βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του νησιού, η οποία χερσόνησο ήταν ένα φυσικό φρούριο. Στη συνέχεια οι κάτοικοι ενίσχυσαν το φυσικό αυτό φρούριο με πολεμίστρες και κανόνια και ο στόχος τους ήταν η προστασία της πόλης από την πλευρά της ξηράς μιας και είναι σε υψηλό σημείο.

Το Κάστρο συνδεόταν με την ενδοχώρα μέσω μίας κινητής ξύλινης γέφυρας, και όταν οι εισβολείς πλησίαζαν πολύ τα τείχη, την τραβούσαν και έκλειναν την είσοδο, πάνω από την οποία τοποθετούσαν την “ζεματίστρα”, δηλαδή ένα καζάνι με καυτό νερό ή λάδι και ζεματούσαν τους εισβολείς όταν πήγαιναν να περάσουν.

Η ιστορία του νησιού της Σκιάθου απεικονίζεται στο κάστρο, αφού συνδυάζει τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές του νησιού.

katsro